zaterdag 11 mei 2013

Halve finale OSBO-cup 2013: Voorst - Veenendaal 3 2-2 1½-2½

Mike van Niel koos de witte pion uit de hand van OSBO-cupleider Kees Stap, zodat Veenendaal 3 op de oneven borden met wit speelt.

Voorst - Veenendaal 3 2-2 (1½-2½)
1. Michiel Jansen - Mike van Niel 0-1 0-1
2. Sven Pronk - Marcel Flohr ½-½ 0-1
3. Rudy Bloemhard - Dennis Flohr 1-0 1-0
4. Lûtsen Dooper - Ron Flohr ½-½ ½-½



Na ruim drie uur spelen, heeft Voorst een voorsprong genomen tegen Veenendaal 3. Rudy Bloemhard kreeg in een partij met rokades op verschillende vleugels het eerst aanknopingspunten op de damevleugel. Al snel bezweek het centrum van Dennis Flohr, waarna de open lijnen voor de koning van de Veenendaler beslissend waren. Daar hielp ook een stukoffer van Flohr niet tegen. Hierna kwam in de tijdnoodfase een remise aan bord vier. Lûtsen Dooper kwam goed uit de opening tegen Ron Flohr en had waarschijnlijk op de 17e zet met de manoeuvre Lb4+ en Lc3 het voordeel vast kunnen houden. Dat lukte nu niet. Met actief spel wist Ron Flohr spel te krijgen en in de uitvluggerfase leidde dat tot een puntendeling. Dat ook het duel aan bord twee in een puntendeling eindigde, mocht een wonder genoemd worden. Sven Pronk won enkele pionnen en er kwam zelfs een eindspel van toren en drie pionnen tegen een toren. Vervolgens ging er in tijdnood veel fout. Sven Pronk gaf zijn toren weg, maar twee vrijpionnen waren net genoeg voor remise. Aan het topbord had Mike van Niel na een linke paardmanoeuvre van Michiel Jansen positioneel het beste van het spel. In vliegende tijdnood wist de Veenendaler enkele vrijpionnen te krijgen. Die brachten de 2-2 op het scorebord en bovendien het voordeel dat in de barrage ook een gelijkspel voldoende was, omdat het laagste bord met een resultaat afviel en dat was de zege van Rudy Bloemhard.



In de barrage won Mike van Niel al snel een kwaliteit en ook Ron Flohr kreeg een stuk in de schoot geworpen. Toch kwam het eerste punt van Voorst. Rudy Bloemhard kon in de aanval al winnen tegen Dennis Flohr, maar zag dat niet. Uiteindelijk kreeg de Voorstspeler materiaal cadeau en hoewel hij in het eindspel nog een volle toren weggaf, kwam de winst niet in gevaar. Direct daarna liet Michiel Jansen zich na de mislukte opening ook nog matzetten. Sven Pronk raakte intussen tegen Marcel Flohr zijn dame kwijt en net voor zijn tijd op was, gaf Sven Pronk op. Omdat bij een gelijkspel Veenendaal door was, was hiermee de beslissing gevallen. Aan bord vier was de materiaalverhouding met grote regelmaat gewijzigd. Vandaar dat een remise daar geen onterecht resultaat was. 




Geen opmerkingen: